Spălatul pe mâini durează doar 20 de secunde şi, dacă este realizat corect, poate preveni aproximativ 200 de boli, arată specialiştii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Bacteriile „se ascund”
Igiena mâinilor trebuie să fie foarte riguroasă, pentru că, în cazul în care nu se respectă cu stricteţe regulile spălatului pe mâini, unele bacterii sau virusuri pot rămâne ascunse sub unghii sau în pliurile dintre degete. Pentru a demonstra acest lucru, o echipă de cercetători de la Universitatea din Maryland (SUA) a observat, de-a lungul unei zile, cât de curate erau mâinile a 13 studenţi. Studenţii au trebuit să-şi ungă mâinile cu o soluţie fluorescentă (vizibilă doar într-un anumit tip de lumină), care imită modul în care se „cuibăresc” pe mâini agenţii patogeni.
Sub unghii, cei mai mulţi germeni
Apoi, aceştia şi-au urmat în mod normal ritualurile zilnice: au mâncat, au mers la toaletă şi s-au spălat pe mâini cum erau obişnuiţi. La finalul zilei, cercetătorii au analizat mâinile studenţilor la o lampă un neon UV, care face vizibilă substanţa fluorescentă. Zonele unde au rămas cantităţi importante de substanţă sunt pe pielea din jurul unghiilor, sub unghii, în liniile palmei şi între degete. Niciunul dintre studenţi nu a insistat cu spălatul asupra încheieturilor mâinilor.
Săpunul, mai bun decât soluţiile antibacteriene
Cel mai indicat este să vă spălaţi mâinile cu apă şi săpun şi să folosiţi doar rareori soluţiile antibacteriene care nu necesită clătire, recomandă specialiştii. Apa ar fi bine să fie cât mai fierbinte, nu pentru că ar ucide bacteriile, ci le ajută să se „desprindă” mai uşor de pe mâini. Săpunul poate fi unul normal, nu este obligatoriu să fie antibacterian, efectul lor fiind aproximativ similar. Săpunurile antibacteriene fac mai mult rău decât bine, deoarece, odată cu bacteriile dăunătoare, distrug bariera de ge