Ţările europene din Nord, campioane ale nivelului de trai şi de mult timp considerate adăpost sigur în faţa crizelor, încep să resimtă forţele care împing economiile continentului în recesiune, scrie Financial Times.
Economiile Finlandei şi Danemarcei au scăzut amândouă în cel de-al doilea trimestru, iar majoritatea analiştilor se aşteaptă ca economia Suediei, cel mai mare dintre cele trei state, să stagneze sau chiar să se contracte în a doua jumătate a anului. Doar Norvegia, care la începutul săptămânii şi-a revizuit proiecţia de creştere pentru acest an la 3,7%, pare că va scăpa de turbulenţe, aceasta datorându-se petrolului.
"Aceia care credeau că suntem imuni par acum stupizi. Nu ştiu dacă ne îndreptăm spre recesiune, dar cu siguranţă nu suntem imuni", a afirmat directorul executiv al uneia dintre cele mai bănci din regiune. Poziţiile pe care stau statelor nordice sunt însă
mult mai bune decât ale multora dintre celelalte ţări europene. Datoria Suediei echivalează cu 40% din PIB, iar cea a Finlandei este cu puţin mai mare. Suedia a devenit chiar primul mare stat european deschis la măsuri de stimulare, iar Norvegia va prezenta, probabil în această săptămână, un buget cu creşteri de cheltuieli.
"Avem mult spaţiu de manevră comparativ cu alte state", afirmă premierul suedez Fredrik Reinfeldt (foto). Chiar şi el s-a declarat uimit de cât de rezistentă este economia ţării sale, având în vedere că zona euro este măcinată de trei ani de criza datoriilor suverane. Însă din exporturile suedeze, care echivalează cu 50% din PIB, o treime se îndreaptă către zona euro. Companiile mari precum Volvo, Ericsson şi H&M nu se concentrează pe piaţa de origine, ci pe economii precum SUA, China sau Germania.
"Niciodată nu am crezut că suntem imuni, Aceasta este o economie bazată preponderent pe exporturi", a spus un ministru suedez.
Problemele zone