Primii 20 de deputaţi din punctul de vedere al numărului de interpelări făcute în Parlament au adresat în total peste 8.600 de întrebări şi interpelări către guvern şi miniştrii acestuia în cei patru ani de activitate, iar primii trei au peste 1.000 de interpelări şi întrebări fiecare, arată datele de pe site-ul Camerei Deputaţilor analizate de Ziarul Financiar.
Cea mai simplă formă de control al executivului de către legiuitor este întrebarea, iar parlamentarii o folosesc adesea pentru a semnala probleme din colegiile electorale, din activitatea parlamentară sau pentru a verifica activitatea guvernamentală.
Un exemplu de interpelare de control ar fi cea formulată de social-democratul Florin Pâslaru din Galaţi, la data de 6 martie 2012, prin care deputatul i-a trimis ministrului afacerilor europene Leonard Orban următoarea solicitare: "Domnule ministru, vă rog să îmi precizaţi realizările ministerului pe care îl conduceţi, până în prezent, dacă există. Solicit răspuns în scris."
Răspunsul semnat de Orban a venit după aproximativ o lună, sub forma unui document de două pagini în care erau enumerate nouă "realizări ale ministerului".
Alte interpelări şi întrebări se pot referi la situaţiile personale ale alegătorilor şi oamenilor din colegiile electorale.
Un exemplu în acest sens ar fi interpelarea democrat-liberalului Petru Călian, din data de 21 februarie, prin care atrăgea atenţia asupra cazului a patru şcolari din Runcu Mare, Hunedoara, care parcurg zilnic 8 kilometri pe jos pentru a ajunge la şcoală.
Răspunsul ministrului educaţiei de la acea vreme Cătălin Ovidiu Baba a fost că bugetul pentru achiziţionarea de microbuze pentru transportul şcolar va fi suplimentat, iar repartizarea se va face în funcţie de priorităţi şi solicitări.
Campionul incompatibil
Din 2008 până în prezent, cele mai multe inter