Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale, a organizat ieri, în faţa Muzeului de Istorie Suceava, o expoziţie documentară şi un moment comemorativ pentru a marca Ziua Holocaustului.
O rugăciune şi un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului
Expoziţia etalează pe câteva panouri, aliniate lângă peretele de faţadă al instituţiei muzeale, copii ale unor documente aflate în colecţiile Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale, referitoare la evacuarea evreilor din comunele sucevene şi internarea acestora în lagăre de concentrare, ordine şi circulare, tabele, cereri, rapoarte, certificate, corespondenţă şi fotografii care prezintă soarta evreilor din Bucovina în anii celui de-al Doilea Război Mondial.
La momentul de deschidere, prof. Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, a rostit o rugăciune de pomenire a morţilor în limba ebraică şi i-a rugat pe participanţi să păstreze un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului.
Cunoaşterea şi asumarea istoriei pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată
Oficialităţile prezente (preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, Ex. Sa consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko) şi reprezentanţii organizatorilor expoziţiei (directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, şeful Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale, Simona Palaghianu) au subliniat semnificaţia zilei de 9 octombrie (Ziua Holocaustului - care marchează începerea deportării evreilor de pe teritoriul României, în Transnistria, în anul 1941) şi au făcut referire, în cuvântul lor, la necesitatea cunoaşterii şi asumării istoriei pentru ca evenimente de un asemenea tragism să nu se mai repete niciodată.
Participanţii, care au aprins l