FMI a avertizat că din cauza fugii de capital din zona euro, băncile europene ar putea fi nevoite să vândă active de peste două mii de miliarde de euro. Dacă se va întâmpla, va avea loc o scădere a creditării cu aproximativ 9% până la sfârşitul lui 2013 şi în consecinţă o blocare a economiei reale. România ar avea şi ea de suferit.
De teama unei prăbuşiri a Eurozonei, investitorii şi-au retras banii din sistemul financiar al statelor de la periferia zonei euro, exact când era mai important să şi-i menţină. A devenit astfel tot mai dificil pentru guverne şi companii să genereze creştere economică.
Doar în ultimele 12 luni, aproape 300 de miliarde de euro au fost scoase din Spania şi alte 235 de miliarde, din Italia. Fenomenul a scumpit costurile la care se împrumută atât statele, cât şi companiile şi persoanele fizice, scrie Le Monde.
Dacă tendinţa va continua, Fondul Monetar Internaţional a calculat că activele principalelor bănci europene se vor reduce cu circa 2.200 de miliarde de euro. Asta, dacă liderii europeni ar adopta măsurile anticriză necesare. Dacă nu, FMI prevede un scenariu şi mai sumbru, în care activele băncilor ar scădea cu până la patru mii de miliarde de euro. Acest lucru ar duce la o contractare a creditării cu 9% doar până la finele lui 2013 şi în cele din urmă ar cauza şi un blocaj al economiei reale. Produsul Intern Brut din state cu probleme, precum Grecia, Portugalia, Spania, Italia ori Cipru ar scădea cu patru puncte procentuale.
Fondul avertizează că politicienii Eurozonei au încercat să dea o oarecare stabilitate pieţelor, dar măsurile luate s-au dovedit neadecvate şi au încurajat de fapt fuga capitalului dinspre periferia zonei euro către ţările din nordul Europei sau cele din afara uniunii monetare. În acest întreg context, creditarea va stagna sau se va reduce în mai multe state din Europa centrală şi de Est