"Este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea şcolii. Legea privind BAC-ul profesional este inoportună şi incorectă, pentru că dă naştere unui Bacalaureat second-hand. Să nu vindem iluzii copiilor!". Iată ce spune într-un interviu la RFI consilierul prezidenţial pentru Educaţie, Daniel Funeriu, criticat de ministrul Ecaterina Andronescu pentru că l-ar fi dezinformat pe preşedinte, care a trimis legea privind BAC-ul profesional la reexaminare în Parlament.
Daniel Funeriu declară că "acceptarea modificării modului de desfăşurare a Bacalaureatului la o lună după începerea anului şcolar doar pentru că avem campanie electorală în acest an nu putea să fie sustenabilă. Dacă dvs. cunoaşteţi vreo ţară din Europa, care a modificat modul de desfăşurare a Bacalaureatului la o lună după ce a început anul şcolar, vă rog să-mi spuneţi, pentru că eu nu ştiu să se fi întâmplat aşa ceva în ultimii 40 de ani în Europa".
Un lucru "şi mai grav" în opinia consilierului prezidenţial este că "chiar această lege prevedea faptul că modul de desfăşurare a Bacalaureatului şi conţinutul materiei care se dă se face public la începutul anului şcolar. Am început şcoala de o lună. Deci ministerul ar fi trebuit să încalce legea, pentru că ar fi trebuit la o lună după ce începe anul şcolar să spună care este modul în care se desfăşoară Bacalaureatul. Inacceptabil! Multă, multă instabilitate!".
"Nu poţi avea Bacalaureat de frizerie"
Daniel Funeriu spune că "elevii care termină liceul şi care nu au Bacalaureatul, elevii de la liceele industriale care termină liceul şi nu au Bacalaureatul, ei au cu toţii o diplomă de certificare a calificării profesionale. Toţi aceşti elevi au la această oră certificatul de calificare profesională, lucru puţin ştiut. Altfel spus, un elev care termină liceul, un liceu tehnologic are o diplomă de certificare a