Puterii de la Bucureşti – unde funcţionează o democraţie originală încă de la originile ei postdecembriste – i se pare limpede că e necesar şi de la sine înţeles ca Legislativul să controleze Justiţia. Implicit să o ducă de mână, cu anasâna, câtre dreptatea convenabilă actualei majorităţi.
Luni, în Parlament, senatorii PSD şi PNL au cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă a „abuzurilor semnalate în cercetările desfăşurate de organele statului în cazul referendumului din 29 iulie 2012". Adică să-i ancheteze pe procurorii Parchetului General şi ai DNA, care investighează fraudele semnalate, şi ele, tot de cetăţeni.
Biroul Permanent al Senatului – mai puţin reprezentanţii PDL - a aprobat înfiinţarea comisiei care, potrivit proiectului, “va putea cere tuturor organelor de stat, instituţiilor şi organizaţiilor să pună la dispoziţia comisiei orice informaţie şi documente care sunt de natură să servească activităţile acesteia”.
Să înţelegem de aici că senatorii USL vor să vadă – absolut ilegal - şi dosarele aflate în anchetă la Parchete?
Păi, atunci de ce ne mai trebuie nouă Justiţie legată la ochi, oameni buni? De ce să n-o desfiinţăm, dacă Parlamentul şi-a instituit, el însuşi, un tribunal al aleşilor neamului care, între două crăpelniţe, trei agape, patru şmenuri legislative – vorba lui Adrian Năstase – şi câteva ture pe banii noştri cu elicopterele SRI peste capetele alegătorilor, îi judecă pe procurori, judecători şi, eventual, pe alegătorii “opus nouă”!? Şi de ce îi judecă?! Pentru că ar exista un număr îngrijorător de sesizări din partea cetăţenilor, referitoare la posibile abuzuri săvârşite de procurori, ulterior desfăşurării referendumului.
Haida-de! Sigur că or fi fost şi procurori care au sărit calul, care au avut un comportament inadecvat, care au dovedit lipsă de caracter. Dar pentru asta, Constituţia a creat mecanisme de