UPDATE. In jurul pranzului, fundatia Romanian Angel Appeal, unul din cazurile prezentate mai jos, ne-a anuntat ca a primit banii pe doua din cele patru cereri de rambursare, pe cele doua proiecte sustinute din bani europeni. De asemenea, reprezentantul organizatiei ne-a precizat ca datoriile pe care RAA le-a acumulat din luna februarie nu vor putea fi stinse integral cu acesti bani.
Reamintim ca, aseara, si fundatia ALIAT ne-a transmis ca a primit banii pe ultima cerere de rambursare pe proiectul cu centrele de tratare si reintegrare sociala a persoanelor dependente de alcool, finantat din bani europeni.
---
Încă de acum două săptămâni, organizaţiile non-guvernamentale trăgeau un semnal de alarmă către autorităţile române, explicând că proiectele lor, care îmbunătăţesc situaţia persoanelor defavorizate, sunt în pericol de a fi suspendate, din cauză că nu le mai sunt rambursate cheltuielile.
Acest lucru se întâmplă după ce Uniunea Europeană a blocat plăţile pe proiectele finanţate din fonduri europene. În mod firesc, guvernul ar fi trebuit să preia rambursarea cheltuielilor către ONG-uri, aşa cum s-a stipulat în contractele semnate de asociaţii. Totuşi, până în momentul de faţă, organizaţiile nu şi-au primit banii, iar proiectele care sprijină reintegrarea socială a unor persoane cu diferite probleme sau reinserţia pe piaţa muncii a unor femei şomere vor fi oprite în cel mult două luni, estimează organizaţiile non-profit.
În ciuda solicitărilor repetate formulate de reporterul RL către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) şi către Biroul de Presă al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, privind problema rambursării plăţilor în proiectele cu fonduri europene, la redacţia nu s-a primit nici un răspuns până la închiderea ediţiei.
ONG: "St