Nu demult, un oficial guvernamental propunea un proiect potrivit căruia românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi. O metodă aproximativ asemănătoare a fost deja implementată de organisme care se ocupă de protejarea drepturilor de autor.
Scopul scuză mijloacele. Chiar dacă a lupta împotriva furturilor de pe internet este un scop foarte bun, se pare că nu este vreo problemă dacă se apelează la metode comuniste pentru a-i demasca pe cei care recurg la acest gen de practici.
"Sunteţi preocupat de utilizarea software-ului ilegal? Dacă suspectaţi un colaborator, coleg sau chiar un fost angajator că foloseşte software nelicenţiat - folosiţi numărul hotline.... Raportarea vă ia doar un minut, iar informarea primită de la dvs. va fi strict confidenţială - puteţi completa chiar un raport anonim". Așa sună un text pe site-ul Business Software Alliance, care se ocupă într-un mod cât se poate de activ de protejarea drepturilor de autor și care este reprezentată și în România.
Așadar, conform anunțului, primul pas pentru a completa un astfel de "raport" este acela de a suspecta "un colaborator, un coleg sau fost angajator".
Ce trebuie să cuprindă delaţiunea?
BSA oferă pe site-ul său și informații cu privire la elementele pe care trebuie să le conțină turnătoria:
1. Câteva informaţii esenţiale despre organizaţia pe care o raportaţi.
2. Informaţii despre ce software este piratat, inclusiv numărul de instalări şi numărul de licenţe.
3. Motivele pentru care credeţi că organizaţia piratează software.
"BSA încurajează ca pirateria software să fie raportată"
"Business Software Alliance incurajeaza nu doar in Romania, ci si in general, ca pirateria software (in sensul de incalcare a legi