Îbcepând de anul viitor, toate medicamentele şi materialele sanitare utilizate în cele 63 de Unităţi de Primiri Urgenţă finanţate de la bugetul de stat şi în serviciile de ambulanţă vo fi achiziţionate centralizat, prin licitaţie, de către Ministerul Sănătăţii, a anunţat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi totodată cel care a preluat dpdv. administrativ funcţia de ministru al sănătăţii, preluată oficial de premierul Victor Ponta.
În acest fel se urmăreşte obţinerea unor preţuri de achiziţie mai bune, având în vedere achiziţia unei cantităţi mai mari de produse, dar şi controlul cheltuielilor din unităţile de primiri urgenţe.
Ultimele controale au evidenţiat unele diferenţe de preţuri destul de semnificative la achiziţionarea produselor de acelaşi tip, dar în spitale diferite, precizează sursa citată.
Conform comunicatului, Raed Arafat le-a solicitat direcţiilor de sănătate publică şi unităţilor sanitare din subordinea MS situaţia fondurilor alocate pentru investiţii, care nu au fost cheltuite până în prezent.
"Vrem să ştim ce bani nu aţi reuşit să cheltuiţi pentru a fi redirecţionaţi acolo unde este nevoie, astfel încât toate fondurile să poată fi utilizate până la sfârşitul anului. Urmărim eficientizarea modului de cheltuire a fondurilor, nu dorim să rămânem cu fonduri neutilizate la 31 decembrie", a declarat Raed Arafat, în videoconferinţa cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, cei ai serviciilor de ambulanţă şi ai personalului din unităţile de primiri urgenţe.
Ambulanţe în neregulă, în trafic
Reprezentanţii poliţiei rutiere şi inspectorii direcţiilor de sănătate publică au dat amenzi de aproximativ 66.000 de lei în urma unei acţiuni de verificare a ambulanţelor în trafic.
Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate conducătorilor auto pentru că nu au purt