La Paris, guvernul socialist precum şi preşedintele François Hollande consideră că vocea Franţei a câştigat în rezonanţă pe plan european după ce marţi Parlamentul francez a ratificat tratatul de disciplină bugetară. Criza datoriei publice şi precum şi recesiunea din zona euro continuă să fie principalul coşmar al liderilor politici, subiecte evocate miercuri cu prilejul unei reuniuni la vârf franco-spaniole găzduită la Paris.
Atât socialistul François Hollande cât şi guvernul condus de Jean-Marc Ayrault n-au avut emoţii serioase legate de ratificarea acestui important instrument de disciplinare a moravurilor bugetare europene, dar s-au temut să nu fie sabotat votul de un prea mare număr de deputaţi socialişti. Pînă la urmă însă atît şeful statului cît şi premierul au răsuflat uşuraţi, în sînul grupului socialist, din 264 de deputaţi, doar 20 au votat împotrivă şi doar 9 s-au abţinut. Situaţie comparabilă şi în tabăra dreptei unde, din 167 de deputaţi, 17 au spus "nu" şi 6 s-au abţinut. Nimeni nu-i poate deci reproşa lui François Hollande că politica sa n-ar fi sprijinită masiv în propria sa tabără, sau că în partidul pe care l-a condus multă vreme, este vorba de cel socialist, ar fi slăbit disciplina internă.
Socialiştii mai sunt mîndri, în acest moment, că au adoptat tratatul fără să fi avut nevoie de voturile dreptei, pentru că practic 282 de deputaţi de stînga l-au aprobat, ori, majoritatea necesară ratificării sale era de numai 274 de voturi.
Pentru a rezuma, François Hollande are motive să surîdă astăzi, deşi popularitatea sa continuă să scadă în sondaje. Tot cu un surîs l-a primit şeful statului francez şi pe premierul spaniol Mariano Rajoy, sosit la Paris împreună cu 6 dintre miniştrii săi. Chiar dacă nu putem vorbi de o axă Paris-Madrid, totuşi observatorii constată că François Hollande are relaţii mult mai cordiale cu Madridul decît