Medicii britanici avertizează că cei care fac muncă de birou fără să se ridice de pe scaun ore în şir sunt predispuşi la apariţia trombozei venoase profunde, care poate fi letală.
Statisticile arată că incidenţa trombozei venoase profunde este în creştere, ca şi numărul deceselor din această cauză. În Marea Britanie, organizaţia Lifeblood a prezentat recent un raport care arată că zilnic mor 10 persoane din cauza acestei afecţiuni cauzate de statul pe scaun. Datele au arătat că aproape 75% dintre persoanele cu vârsta de 21-30 ani, care fac muncă de birou, lucrând 10 ore pe zi, nu iau pauze pentru a se ridica de pe scaun.
Tot mai mulţi dintre aceşti oameni iau până şi masa de prânz aşezaţi la birou, iar aceste condiţii le dublează riscul de a suferi de tromboză venoasă profundă. Afecţiunea se manifestă prin apariţia unor cheaguri de sânge în venele membrelor inferioare, din cauza stagnării sângelui în vene, pe fondul încetinirii circulaţiei, favorizată de şederea îndelungată pe scaun. Din cheagul format în venele picioarelor se pot desprinde fragmente care ajung în plămâni, provocând moartea.
Uneori, formarea cheagurilor în venele profunde produce simptome precum umflarea piciorului afectat, înroşirea sa şi senzaţia de durere, dar o mare parte a cazurilor sunt asimptomatice, ceea ce face din tromboza venoasă profundă un „ucigaş tăcut”, extrem de periculos. Specialiştii recomandă, potrivit dailymail.co.uk, pentru a evita apariţia bolii, mişcarea (inclusiv la locul de muncă, sub forma unor pauze ”de dezmorţire”), eliminarea surplusului ponderal, renunţarea la fumat şi o alimentaţie fără multă sare şi fără cantităţi mari de grăsimi.
Medicii britanici avertizează că cei care fac muncă de birou fără să se ridice de pe scaun ore în şir sunt predispuşi la apariţia trombozei venoase profunde, care poate fi letală.
Statisticile arată că incidenţa