Dezbatere Franţa este cea de-a zecea ţară din zona euro care ratifică Tratatul Fiscal, dar mai multe state cer deja ca acest document să fie îmbunătăţit.
Tratatul Fiscal, semnat în martie de liderii a 25 de state membre, din cele 27, nici nu a fost ratificat de toate ţările că deja politicienii vor să-i aducă unele modificări.
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anunţat că înaintea Consiliului European din 17-18 octombrie, Franţa va „face propuneri" care vor fi primele dintr-o serie lungă consacrată reformei Uniunii Europene. Dar, scrie presa franceză, aceste propuneri vor fi „de o prudenţă extremă şi de un pragmatism radical".
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, pregăteşte de mai multe săptămâni un „buget al zonei euro". Principiul unei schimbări a tratatului asupra Uniunii Europene este aproape garantat, cel puţin pentru a include fondul european de 500 de miliarde de euro care a fost creat zilele trecute.
Guvernul german şi-a exprimat deja disponibilitatea pentru organizarea unui referendum, în cazul în care modificările propuse vor cere schimbări în Constituţia germană.
NOI MĂSURI DE AUSTERITATE
Francezilor nu le convine acest Pact Fiscal. Mii de oameni au mărşăluit, marţi, în opt oraşe ale ţării, ca să conteste noul tratat Fiscal european care a fost aprobat de Legislativul de la Paris, în pofida revoltei populare.
Documentul prevede o disciplină fiscală mai strictă şi reducerea deficitului bugetar pe anul viitor, de la 4,5 la 3 procente. Aceste măsuri nu vor putea fi puse în practică decât cu noi reduceri de cheltuieli care vor afecta grav populaţia, susţin sindicaliştii francezi.
François Hollande a contestat vehement pactul, pe când era în campania electorală. Tratatul, semnat de 25 din cele 27 de state ale Uniunii Europene - Marea Britanie şi Cehia au spus „nu" - obligă ţările semnatare să-