Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit prognozele de creştere pentru economia mondială de anul viitor, considerând că eşecul liderilor din SUA şi Europa de a-şi rezolva problemele fiscale pune în pericol relansarea firavă şi a avertizat că situaţia, deja gravă, ar putea degenera în turbulenţe de amploare dacă nu sunt găsite soluţii de durată, scrie presa internaţională.
Instituţia financiară internaţională se aşteaptă acum ca economia să crească cu 3,6% anul următor, după ce în iulie anticipa un avans de 3,9%. Noua prognoză presupune, însă, că Statele Unite vor lua măsuri pentru a împiedica un proces automat - cunoscut sub denumirea de "vârful fiscal" - în care sunt eliminate reduceri de taxe şi introduse tăieri de cheltuieli, în timp ce în zona euro statele vor urma planul Băncii Centrale Europene privind achiziţia de obligaţiuni şi se vor angaja la reforme economice şi integrare mai strânsă, scrie Financial Times.
Pericole mai mari decât în primăvară
"O problemă cheie este dacă economia mondială intră într-un un nou val de turbulenţe într-o recuperare despre care se anticipa că va fi lentă şi dificilă sau dacă actuala încetinire are o componentă de durată mai lungă. Răspunsul depinde de capacitatea liderilor din SUA şi Europa de a face faţă provocărilor economice pe termen scurt", se arată în raportul Prognoza Economică Mondială al FMI.
Analiştii instituţiei consideră că acum pericolele pentru economia mondială sunt mai mari decât erau în primăvara acestui an sau în toamna anului trecut.
Avertismentul vine în condiţiile în care economiile dezvoltate încetinesc sau intră chiar în recesiune pe măsură ce comerţul devine tot mai slab, iar guvernele se apără tot mai mult cu măsuri protecţioniste, notează The Guardian.
Calcule greşite
FMI a admis că, aşa cum au făcut şi alte instituţii de prognoză, a subestima