Prognoza FMI este deocamdată singurul reper pentru oamenii de afaceri, care au început să-şi construiască bugetele pentru 2013.
România va avea anul viitor o creştere economică de 2,5%, după avansul de 0,9% care ar urma să se înregistreze în acest an, anticipează Fondul Monetar Internaţional (FMI).
FMI a ajuns să aibă una dintre cele mai optimiste prognoze privind creşterea economică a României, care ar urma să depăşească în 2013 ascensiunea PIB-ului Poloniei, singura ţară europeană care a evitat recesiunea în ultimii ani.
Prognoza FMI este deocamdată singurul reper pentru oamenii de afaceri, care au început să-şi construiască bugetele pentru anul viitor. În general, oamenii de afaceri se ghidau în construcţia propriilor bugete şi după indicatorii pe care se fundamentează bugetul ţării, însă în acest an procesul de aprobare a celui mai important act normativ al unui an fiscal va fi tergiversat. Astfel, bugetul pentru anul viitor va fi prezentat la 15 zile după instalarea noului guvern rezultat din alegerile programate în decembrie, derogarea faţă de termenul legal de 15 octombrie fiind convenită cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, după cum au anunţat oficialii guvernamentali.
Optimismul legat de prognozele de PIB nu este o noutate. Instituţiile financiare internaţionale şi-au ajustat în ultimii ani din mers estimările privind creşterea economică, prognozele fiind uneori departe de realitate.
O prognoză cât mai corectă a PIB este esenţială pentru construcţia bugetului anual, însă experienţa arată că autorităţile s-au bazat şi în anii trecuţi pe ipoteze nefundamentate, care au fost repede infirmate de realitate şi a fost nevoie de măsuri brutale precum majorarea TVA sau tăierea salariilor. Guvernele care s-au perindat de-a lungul anilor au promovat, în mod uzual, proiecte de buget optimiste şi au prognozat venituri buget