În oțet sau saramură, cu miere sau hrean, murăturile nu lipsesc din cămara niciunei gospodine care se respectă. De altfel, ele și duc un război al rețetei perfecte.
În timpul iernii, murăturile nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie, deoarece reprezintă o sursă importantă de nutrienţi, care ajută organismul să fie în formă pentru a face faţă anotimpului rece, susțin nutriţioniştii. „Legumele puse în oţet şi mai apoi sterilizate ar trebui denumite conserve în oţet şi nicidecum murături. Murăturile autentice sunt cele care se obţin printr-un proces de fermentaţie acido-lactică în timpul căruia se generează vitamine şi acid lactic, un reglator al microflorei intestinale", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Atenție la sare și borcane!
Pentru a obţine murături gustoase şi mai ales sănătoase, trebuie respectată reţeta tradiţională. În acest sens, conservarea se va face numai în borcane de sticlă sau, atunci când este posibil, în butoaie de lemn de stejar. Butoaiele de plastic sunt contraindicate, deoarece acesta modifică gustul murăturilor. Sarea trebuie să fie grunjoasă sau marină şi nicidecum iodată, deoarece iodul împiedică procesul natural de fermentare.De asemenea, nutriționiști spun că gospodinele nu ar trebui să folosească „fixurile pentru murături", chiar dacă acest lucru înseamnă mai puțină bătaie de cap. Deși scurtează timpul de conservare, acestea conțin îndulcitori, acidifianți și alte substanțe care reduc valoarea nutritivă și le modifică gustul murăturilor. Pentru a da murăturilor un gust mai sofisticat, mai dulce sau mai acru, mai aromat, multe gospodine își condimentează borcanele și butoaiele cu boabe de piper, de muştar, cu mărar, crenguţe de vişin sau de cireş ori cu usturoi.
Beneficiile gogonelelor
Potrivit nutriţioniştilor, varza, castrave