Companiile de stat producătoare de energie vor fi obligate în viitor să vândă energia doar prin bursa OPCOM a Transelectrica. Obligativitatea va fi prevăzută în noi modificări ce vor fi aduse Legii energiei.
Alt domeniu, alte bâlbâieli. După ce zilele trecute Guvernul a propus creşterea taxelor locale, pentru ca în aceeaşi zi să renunţe la măsură, acesta a lansat recent propuneri de modificare a Legii energiei, retrăgându-le ulterior după ce societatea civilă şi publicaţii media au arătat că aceste prevederi ar fi permis producătorilor de stat să vândă energia în absenţa oricărei transparenţe.
Legea energiei adoptată în această vară prevede că producătorii de energie au obligaţia să "oferteze public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga energie electrică disponibilă".
Prevederea referitoare la caracterul public şi nediscriminatoriu" a avut scopul de a împiedica companiile de stat să ofere energie ieftină băieţilor deştepţi în cadrul unor contracte de tipul celor semnate de Hidroelectrica. Pe baza acestor prevederi, vânzarea engros are loc doar prin bursa de energie OPCOM.
Ies la iveală limitele legii
Obligativitatea livrării în mod public a energiei a determinat însă blocajul pieţei. Chiar dacă o firmă privată dorea să achiziţioneze energia de la o altă firmă privată sau în situaţia în care îşi producea energia necesară în propria sa curte, ea era obligată să o cumpere sau să o vândă doar prin OPCOM.
Mediul de afaceri s-a plâns primului ministru Victor Ponta. "Am fost la ALRO Tulcea şi ne-au zis cei de acolo: «Vrem centrală în cogenerare ca să nu mai consumăm şi voi nu ne lăsaţi. Ne obligaţi să punem energia pe OPCOM, iar de acolo să o cumpărăm tot noi»", a spus ieri premierul cu ocazia forumului energetic Energypedia, organizat de CEZ.
Gafa urmată de o altă gafă
Din dorinţa de a remedia situaţia, Min