Daniel Morar, fostul şef al DNA, a explicat topologiea infracţiunilor pentru care au fost pronunţate hotărâri definitive, arătând că miniştrii şi secretarii de stat au fost inculpaţi pentru însuşirea unor fonduri din minister sau au schimbat destinaţia fondurilor ori au angajat diverse persoane.
Despre membri ai Parlamentului, Morar a arătat că aceştia au fost condamnaţi pentru intervenţii la diverse instituţii publice - ministere, justiţie, poliţie etc - cu scopul de a rezolva ilegal diverse probleme ori pentru finanţare ilegală a partidelor politice.
Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, prefecţi şi subprefecţi au fost inculpaţi pentru fraudarea licitaţiilor publice în favoarea unor persoane, subevaluarea bunurilor în diverse operaţiuni comerciale (vânzare, ordine de executare silită), fraudarea fondurilor europene sau restituirea ilegală de imobile.
În ceea ce îi priveşte pe magistraţi şi pe ofiţeri de poliţie inculpaţi de DNA, aceştia au pimit condamnări definitive pentru emiterea de decizii în favoarea persoanelor care au plătit mită sau influenţarea în acelaşi scop a colegilor în procesele penale sau civile.
Vameşii şi ofiţerii de poliţie de frontieră au fost inculpaţi pentru favorizarea altor persoane în traficarea de diverse produse (ţigări, alcool), iar ofiţeri de gardă financiară şi inspectori fiscali pentru fraudarea de licitaţii publice, efectuarea de plăţi ilegale sau preferenţial către diverse societăţi comerciale, îndeplinirea de activităşi financire incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii confidenţiale obţinute în virtutea funcţiei lor pentru avantajul propriu.
Daniel Morar a prezentat, miercuri, bilanţul activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe care a condus-o timp de şapte ani, el indicând faptul că la preluarea mandatului, în 2005, procurorii antciorupţie in