Ziua Holocaustului în România a fost marcată, miercuri, prin mai multe manifestări comemorative.
Alături de înalţi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din România, la eveniment au fost prezenţi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, Vicepreşedintele Senatului, Petru Filip, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic, acreditaţi la Bucureşti. Din partea MApN, a participat secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Dan Tătaru. Evenimentul s-a încheiat cu o rugăciune în memoria victimelor şi cu o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Holocaustului.
Mesajul ambasadorului SUA, Mark Gitenstein
Astăzi rememorăm o crimă îngrozitoare comisă aici, în România, şi în Europa, cu peste şase decenii în urmă. Pentru mine, ca avocat şi evreu, unul dintre cele mai înspăimântătoare aspecte este faptul că această crimă a avut loc în contextul colapsului total al instituţiilor juridice şi al statului de drept.
În mai 2011, doi fii ai României, incomparabilul Elie Wiesel şi judecătorul Steven Breyer, de la Curtea Supremă a Statelor Unite, prieten al României şi nepot de român, au vorbit despre statul de drept şi despre Holocaust în Congresul SUA, la Washington. Wiesel a explicat că evreii au fost abandonaţi nu doar de concetăţenii lor, ci şi de judecători şi instanţe. Aşa cum a explicat el, judecătorii din perioada Holocaustului erau lipsiţi de independenţă, compasiune, integritate morală şi curaj. Judecătorul Breyer a susţinut că cele mai eficiente obstacole în calea viitoarelor genocide sunt controlul puterii arbitrare elaborând constituţii şi oferind instanţelor independente şi procurorilor puterea să aplice prevederil