Medicamentele pentru cancer sunt cele mai scumpe din întreaga piaţă farmaceutică, preţul mediu fiind de peste 600 de lei, astfel că au o pondere importantă în banii cheltuiţi pe medicamente, arată o analiză a ZF pe baza datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România.
Această grupă (care din punct de vedere tehnic se numeşte grupa produselor antineoplazice şi agenţi imunomodulatori) are o pondere de 18% în cheltuielile cu medicamentele, în timp ce din punctul de vedere al volumului tratează 0,8% din bolnavi.
Dacă la produsele pentru cancer se adaugă toate medicamentele cu preţ mai mare de 250 de lei, rezultă că întregul segment deţine un sfert din cheltuielile cu medicamentele, în timp ce din punctul de vedere al volumului aceste pastile sunt folosite de 1% din bolnavi.
Medicamente ieftine vs. medicamente scumpe
Este puţin cunoscut faptul că medicamentele scumpe sunt decontate de stat, prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), şi sunt destinate unor afecţiuni grave cum ar fi cancerul, HIV/SIDA, transplant, care nu ar putea fi susţinute de pacient din buzunar. Preţul acestor produse este stabilit de către Ministerul Sănătăţii şi sunt produse care se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală.
Pe de o parte, aceste produse sunt decontate integral, dar pe de altă parte, statul subvenţionează, în diferite procente, şi medicamente pentru alte afecţiuni cum ar fi bolile cardiovasculare, pentru sistemul respirator sau altele.
În acelaşi timp, produsele ce nu necesită reţetă nu au preţul reglementat de stat (şi se numesc OTC-uri).
Dacă grupa produselor scumpe este bine reprezentată în piaţa farma, mai prost stă segmentul produselor ieftine cu preţul de sub 25 de lei. Acesta are o pondere de 78% din volum şi numai 30% din valoare.
Petru Crăciun, directorul general al Ceged