Ultima versiune a Codului fiscal nu prevede implicaţii de ordin fiscal, desosebit de importante, determinate de trecerea la standardele internaţionale de raportare (IFRS) pentru toate companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al "OMV Petrom" şi preşedinte al Consiliului Director al Institutului de Guvernanţă Corporativă. Companiile au solicitat un dialog cu autorităţile pe această temă, dialog care este "pe drum să înceapă", a precizat domnia sa, în cadrul conferinţei "Informaţia pentru investitori şi transparenţa. Standardele IFRS", organizată de către "Deloitte" şi BVB.
Trecerea la IFRS la nivelul individual al companiei, nu doar la nivel de grup, ridică mari provocări firmelor în privinţa adaptării sistemelor informatice, din cauză că acestea au fost deja dezvoltate pentru raportatea consolidată la nivel de grup, potrivit Marianei Gheorghe.
Companiile care doresc să atragă capital pentru a se dezvolta pot să beneficieze de trecerea la IFRS, deoarece acestea oferă un grad ridicat de transparenţă, facilitează comparaţia cu societăţi străine echivalente, iar firmele multinaţionale asigură un limbaj financiar unic, a explicat directorul general "Petrom". "IFRS şi Guvernanţa Corporativă merg mână în mână şi sunt un beneficiu pentru companiile care le aplică", a declarat domnia sa.
Ahmed Hassan, country manager partner "Deloitte" România, a explicat că implementarea IFRS aduce schimbări fundamentale procesului de raportare contabilă, are un impact semnificativ asupra datelor financiare şi necesită restructurarea sistemelor informaţionale interne. Trecerea la noile standarde de raportare poate să influenţeze aproapte toate funcţiile unei companii, de la sistemele de raportare financiară, la mecanismele de control intern, cadrul fiscal, trezoreria, sistemul de remunerare a managementului, proce