Mark Mobius, administratorul FP şi Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea. Foto Silviu Matei Curtea de Apel Bucureşti a decis irevocabil să anuleze hotărârea prin care compania americană Franklin Templeton a preluat cârma Fondului Proprietatea (FP), declanşând astfel explozia unei bombei cu ceas pe care Templeton a stat de când a preluat mandatul de administrator în urmă cu doi ani. Toate deciziile juridice şi de business luate de administrator din septembrie 2010 până în prezent ar putea fi lovite de nulitate, cred avocaţii, cu implicaţii greu de cuantificat în prezent asupra fondului, acţionarilor şi întregii pieţei de capital.
Compania americană Franklin Templeton şi-ar putea încheia mai devreme decât a prevăzut mandatul de administrator al activelor de 2,5 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis irevocabil să anuleze hotărârea din septembrie 2010 prin care compania a preluat oficial cârma fondului.
Motivul este legat de un viciu de procedură sau mai exact de nerespectarea termenului legal de 30 de zile înainte de derularea Adunării Generale a Acţionarilor în care trebuia publicat în Monitorul Oficial documentul prin care Franklin Templeton a fost numit administrator. Documentul a fost publicat pe 23 august 2010, iar Adunarea Generală prin care acesta a fost aprobat a avut loc pe 6 septembrie 2010.
Din cauza acestui viciu de procedură, avocata Ioana Sfîrăială a atacat în instanţă hotărârile AGA din 6 septembrie 2011 prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, iar Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză în decembrie 2011. Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri recursul Fondului Proprietatea, întărind decizia Tribunalului.
În urma acestor hotărâri judecătoreşti, Franklin Templeton nu ar mai fi administratorul FP, iar fosta conducere, în