Pianistul Horia Mihail va evolua pe scena Sălii Radio pentru prima dată în postură solistică de la încheierea turneului Pianul călător de la finalul stagiunii trecute a Orchestrei Naţionale Radio.
De această dată, va propune publicului versiunea sa la Concertul nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră de Beethoven în concertul programat vineri, 19 octombrie 2012, ora 19, la Sala Radio. Superba partitură prefigurează deja compoziţiile romantice, energia şi puterea temperamentală specific beethoveniene fiind completate de pasaje intens lirice, în atmosfera nocturnelor romantice.
Atunci când ascultăm muzică într-o sală de concerte, mintea noastră zboară pe aripile imaginaţiei traducând sunetele în imagini. Parcurgând exact calea inversă, de la imagine spre armonia muzicii, în 1874 compozitorul rus Modest Musorgski concepea cea mai cunoscută partitură a sa pentru pian: suita Tablouri dintr-o expoziţie. Dedicată unui bun prieten pictor dispărut la doar 39 de ani, lucrarea compusă în doar şase săptămâni descrie un tur imaginar printre tablourile afişate la expoziţia de la Academia de Arte Frumoase din Sankt Petersburg închinată artistului. Numeroase orchestraţii şi interpretări au făcut celebră suita Tablouri dintr-o expoziţie, aranjamentul orchestral conceput de Ravel fiind însă cel mai cântat în lume. La Sala Radio, dirijorul Vlad Conta este cel care vă propune să vă bucuraţi de această lucrare în versiunea Orchestrei Naționale Radio. În aceeași seară, veţi avea de asemenea ocazia să ascultaţi Concertul pentru orchestră op. 12 (compus între 1954-1955) semnat de Anatol Vieru (1926-1998) - o inspirată simbioză între simfonie, divertisment şi concert.
La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cântând « Concertul în Re major » de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Universităţii din Boston, u