Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a declarat joi, la Bruxelles, că intervenţiile Uniunii Europene, Comisiei Europene, Parlamentului European şi a unor familii politice europene pentru a cere respectarea regulilor de bază ale UE în România au dus, în final, "la o nouă situaţie, echilibrată".
Liderul PPE a ţinut să precizeze că decizia de a organiza congresul la Bucureşti s-a luat cu un an în urmă, când în România nu exista o criză politică, şi că decizia de a desfăşura reuniunea popularilor europeni în capitala României a fost una foarte dificilă, în contextul în care un candidat foarte puternic era, la acel moment, şi Cipru. "Unul dintre cele mai importante motive a fost că am vrut să fim prezenţi la Marea Neagră, confirmând, susţinând ideea că această regiune trebuie să fie o parte integrată a UE, un fel de exemplu. Ştim ce s-a întâmplat de atunci, ultimul guvern al majorităţii preşedintelui a căzut şi parlamentul a dat un nou guvern, şi apoi toate problemele create după anumite acţiuni pe care le-au anunţat", a spus Martens.
În ceea ce priveşte situaţia de criză politică din România creată după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, Wilfried Martens a spus că "este un fapt foarte important că România este un stat membru UE".
"Asta înseamnă că în această situaţie în care au existat tensiuni, Uniunea Europeană (UE), Comisia Europeană (CE), Parlamentul European (PE) şi unele familii politice au intervenit, subliniind nevoia de a respecta regulile de bază ale Uniunii. Cred că asta a dus, în final, la un nouă situaţie, echilibrată. Dar am decis cu un an în urmă, aşa cum am spus, să organizăm congresul la Bucureşti, pentru că vrem ca România să devină un protagonist al proiectului european, asta înseamnă respectarea, apărarea, acceptarea rolurilor de bază ale UE", a menţionat preşedintele PPE.
El a adăugat însă că