În timp ce Ponta se întreabă retoric dacă nu există şi alţi profesionişti printre magistraţi, care să merite să ocupe funcţiile de procuror general şi procuror-şef DNA, Antonescu, mai sincer şi mai resemnat, constată cu regret că doamna Kovesi este aproape numita şefă la Anticorupţie.
Păi cum vine asta? Ministrul Corlăţean tocmai ne înştiinţase că la propunerea colegei Pivniceru a fost de acord – chiar dacă contre-coeur – să o transfere pe fosta procuroare generală (făcută colonel de Oprea) în ograda sa, la Externe, pentru a o expedia la Bruxelles, în postul neocupat de vreo trei ani, de reprezentant pe probleme de reformă a justiţiei şi luptă anticorupţie la misiunea României din capitala europeană.
Doar că, imediat după anunţul acestei numiri, doamna cu pricina s-a înscris la concursul pentru funcţia de şef al DNA!
Cum vine asta? Or, la Bruxelles, ori la Bucureşti? Codruţa n-a dat explicaţii şi a buimăcit pe toată lumea. Nu însă şi pe cei care prevăzuseră o rocadă între cei doi corifei al justiţiei, între care m-am numărat şi eu. Doar că acum nu mai cred decât în ideea unei semi-rocade: adică în preluarea postului lui Morar de către procuroarea-baschetbalistă. De ce? Pentru că în jocurile care se fac în spatele uşilor închise, funcţia de procuror general nu prea mai contează, după ce titulara din ultimii opt ani a avut grijă ca anumite dosare, importante să rămână închise în fişetele Ministerului Public, asigurând imunitatea primului om din stat. În noua funcţie, în care timorata ministră de la Iaşi o va propune cu siguranţă – pentru că dacă n-o propune, Băsescu va respinge orice altă candidatură - Codruţa va fi capabilă să prelungească imunitatea cu încă opt ani. Adică cu două mandate consecutive la cârma instituţiei care poate să decidă soarta principalilor actori de pe scena politică. Ca procuror general, Kovesi a ignorat evidenţele votului par