* Pârvan: "Odată ce creditul bancar este blocat, iar situaţia economică este aşa cum este, companiile apelează la creditul fiscal pentru a se finanţa"
* Blănculescu: "S-a creat un fenomen în piaţă - marii antreprenori nu-şi plătesc nici jumătate din obligaţiile financiare către subcontractori, care, astfel, sunt puşi în situaţia să nu-şi achite datoriile la stat"
Tot mai multe firme de la noi nu-şi mai plătesc datoriile către stat, apelând, astfel, la creditul fiscal, a declarat, ieri, Mihail Constantin, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), adăugând că s-a revenit, astfel, la tendinţa înregistrată cu precădere în anii 1997-1998.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că la baza acestui fapt stau mai multe motive, printre ele aflându-se şi blocarea fondurilor europene, care reprezintă "o cauză uriaşă".
Domnia sa ne-a declarat: "Odată ce creditul bancar este blocat, iar situaţia economică este aşa cum este, companiile folosesc creditul fiscal pentru a se finanţa, neplătindu-şi datoriile către stat. Totodată, folosesc şi creditul fiscal între ele, blocându-şi, practic, plăţile de la una la alta".
Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ne-a explicat că pe piaţa noastră s-a creat "un adevărat fenomen", existând companii mari care subcontractează firme pentru a-şi realiza proiectele, primele dintre acestea neachitându-şi integral obligaţiile financiare faţă de societăţile subcontractoare, chiar dacă îşi primesc integral banii de la beneficiari. În aceste condiţii, societăţile care nu şi-au primit banii se află în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile la stat, intrând, astfel, în insolvenţă sau fiind executate silit.
Domnia sa ne-a precizat: "Se produc lucrări mari, de zeci de milioane de euro,