Fondul Proprietatea nu mai este administrată de compania Franklin Templeton, după ce Curtea de Apel București a decis în mod irevocabil anularea hotărârii AGA, prin care această companie a fost numită administrator. Avocați de renume, citați de presa națională, afirmă că există riscul ca nulitatea absolută a mandatului de administrator ar putea lovi de nulitate şi distribuţia dividendelor din ultimii doi ani, numirea de reprezentanţi în Consiliile de Administraţie ale companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, dar şi ridicarea pragurilor de vot.
Fondul Proprietatea are reprezentanți în companiile de stat, doi dintre aceștia fiind numiți și în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Este vorba despre Daniel Naftali și Mircea Radu Florescu.
Riscuri
Dacă deciziile juridice şi de business luate de administrator din septembrie 2010 până în prezent vor fi lovite de nulitate, implicaţiile asupra Fondului, acţionarilor şi întregii pieţe de capital sunt greu de cuantificat. În ultimii doi ani, administratorul a numit reprezentanţi în conducerea companiilor de portofoliu şi a distribuit dividende de peste un miliard de lei, relatează jurnaliștii de la Ziarul Financiar.
Ce spun reprezentanții companiei
Potrivit Ziarului Financiar, pentru evitarea oricărei confuzii, administratorul Fondului menţionează că noua versiune a actului constitutiv la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent. Noi versiuni ale actului constitutiv au fost aprobate de acţionarii Fondului cu o vastă majoritate în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor (AGA) din 29 noiembrie 2010, din 23 noiembrie 2011 şi din 4 aprilie 2012. Cu toate acestea, acţiunile Fondului Proprietatea au fost suspendate de la tranzacţionare în şedinţa de miercuri.
Orice este posibil
În această situație și probabil având în veder