VICTORIE Ieri, Academia Suedeză l-a anunţat câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură pe scriitorul chinez Mo Yan, care l-a surclasat astfel pe celălalt favorit al caselor de pariuri, japonezul Haruki Murakami.
Între China şi Japonia există un conflict, în jurul insulelor Senkaku, care s-a acutizat în ultima perioadă. Printre alte reacţii, s-a ajuns inclusiv la retragerea de la vânzare a volumelor autorilor japonezi din librăriile chineze. Cei doi mari favoriţi la cursa pentru Nobelul literar au fost anul acesta japonezul Haruki Murakami şi chinezul Mo Yan.
Ultimul a fost desemnat ieri câştigător de către Academia Suedeză. Interesant este că romanul „Sorgul roşu" al lui Mo Yan (singurul volum cu care scriitorul este prezent şi pe piaţa românească) are ca punct de plecare exact războiul dintre Japonia şi China - de data aceasta din anii 30.
Agricultor, muncitor, scriitor
Câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură şi al celor 1,2 milioane de dolari oferiţi de suedezi a venit pe lume într-o familie modestă de ţărani chinezi, în 1955, cu numele Guan Muoye. Pseudonimul Mo Yan (care înseamnă „Nu vorbi" sau „Nu vreau să vorbesc") şi l-a luat mult mai târziu - în 1981, când a publicat prima lui povestire, „Potopul din noaptea de primăvară".
Până când a ajuns să scrie - de fapt, până când autorităţile chineze i-au dat voie să scrie - viaţa lui nu a fost tocmai roză. În clasa a cincea, Revoluţia chineză îl obliga să renunţe la şcoală şi să meargă să lucreze pe ogor. După majorat a fost „promovat" să muncească într-o fabrică.
La 20 de ani a intrat în „Armata Populară de Eliberare", iar aceasta este cea care i-a permis să scrie şi să urmeze cursurile Universităţii de Arte a Armatei.
După cum observă şi Mircea Cărtărescu într-o declaraţie pe care ne-a dat-o, câştigătorul Nobelului literar de anul acesta nu e deloc un disident, ca