Macesele, niste fructe mici, de un rosu aprins, adevarate depozite de vitamina C, se culeg toamna, cand sunt in parg, sau mau tarziu, dupa ce le arde bruma, doar ca atunci, fiind foarte coapte, trebuie prelucrate imediat ca sa nu se degradeze.
Macesele au de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele si de 200 de ori mai multa decat merele.
Pe langa bogatia uriasa de vitamina C, macesele au in compozitia lor si vitaminele A, B1, B2, B3, K, care aduc multe beneficii organismului, dar si zaharuri, acid citric si malic, pectine, tanini, uleiuri volatile, lecitina si minerale - calciu, magneziu fier, potasiu.
Macesele se administreaza sub forma de infuzie, pulbere, sirop sau gem. Infuzia se obtine turnand o cana de apa clocotita peste o lingura de fructe. Se acopera vasul si se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se bea cald, pe parcursul a 10 - 15 minute.
Se beau doua cani de ceai pe zi pentru tratarea arteritei, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, dar si in bolile cailor urinare si de rinichi, unde se recomanda o cura mai indelungata.
Vitamina C din fructele de maces sporeste imunitatea organismului, prevenind afectiunile specifice sezonului rece si grabind vindecarea bolilor cronice. Compozitia bogata a maceselor tonifica si vitaminizeaza intregul organism, protejeaza si mentine sanatatea tesuturilor si a organelor interne. Vitamina B3 previne, usureaza ori chiar vindeca afectiunile cardiace, hipertensiunea, varicele, ateroscleroza, echilibreaza colesterolul.
Deoarece samburii de macese sunt toxici, cel mai indicat e ca pulberea sa se procure de la plafar, unde se gaseste pulbere de fruct fara samburi. Se recomanda, timp de o luna, cate o lingurita rasa de pulbere, pe stomacul gol, de patru ori pe zi, mai ales in bolile de inima. Impotriva stresului psihic se recomanda sa se faca cel pu