Situaţia de la combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea se complică pe zi ce trece, în condiţiile în care din cauza întârzierilor la plată unele bănci creditoare au blocat conturile companiei astfel că banii pe care statul ar dori să-i transfere către combinatul chimic pentru repornirea instalaţiilor s-ar scurge în conturile acestor bănci, iar la Oltchim nu ar mai ajunge nimic.
Băncile nu mai cred în salvarea Oltchim după recentul eşec al privatizării care a arătat că nu există un investitor interesat să preia combinatul chimic cu tot cu datoriile de peste 715 mil. euro, care fac compania neatractivă în contextul unei preluări.
Spre exemplu, Dan Diaconescu şi Ştefan Vuza, doi dintre participanţii la procesul de privatizare, s-au bazat pe anularea în instanţă a unei mari părţi din datoriile statului către Oltchim, în timp ce nemţii de la PCC au licitat o sumă nesemnificativă în schimbul datoriilor de sute de milioane ale statului la Oltchim şi al acţiunilor combinatului.
În prezent statul intenţionează să înfiinţeze o societate, special creată pentru transferul banilor către Oltchim, prin intermediul căreia infuzia de capital a statului să ocolească băncile şi să ajungă la companie.
"Guvernul a luat în calcul mai multe variante pentru repornirea activităţii la Oltchim şi plata salariilor, astfel încât sumele alocate să nu mai fie blocate de creditori, iar una dintre soluţii este înfiinţarea unei noi societăţi comerciale prin care să fie derulate aceste operaţiuni", au precizat surse guvernamentale citate de Mediafax.
Premierul Victor Ponta a aprobat în cadrul şedinţei de guvern de ieri un act normativ prin care mandatează Ministerul Economiei să înfiinţeze o societate comercială "referitoare la Oltchim".
Ponta a declarat zilele trecute că planul de salvare a Oltchim este într-o fază avansată şi că în cursul lunii viitoare vor fi