Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, readuce in discutie o idee proprie mai veche: introducerea unor reglementari privind obligativitatea companiilor din statele membre de a avea conduceri formate in proportie de minim 40% din femei.
Initiativa sa vine dupa ce in aceasta vara a condus tirul declaratiilor de la varful Uniunii catre guvernele de la Bucuresti si Budapesta, acuzate de autoritarism si incalcarea normelor democratice, noteaza New York Times.
Studii recente arata ca, in marile companii din statele UE, numai 13,7% din manageri sunt femei (in Romania procentul este de 10,3, iar in Luxemburg, de unde provine comisarul Reding, de numai 5,7).
Viviane Reding prezinta aceasta statistica, punand-o in balanta cu alte studii care arata ca in multe tari europene procentul femeilor cu studii superioare il depaseste pe cel al barbatilor.
Comisarul european considera ca a lasa problema la latitudinea fiecarei tari in parte nu este o solutie viabila: "Masurile voluntare nu au adus nici un progres si daca vom continua in acest ritm, vom avea nevoie de 40-50 de ani", a spus Reding.
"Un razboi pe care merita sa-l duc"
Deocamdata, noua tari membre, in frunte cu Mara Britanie, si-au exprimat dezacordul pentru masura propusa de Viviane Reding.
Criticii ideii sustin ca imixtiunile in politica de organizare a companiilor private trebuie interzise, subliniind ca filosofia numirilor in asemenea functii in companii private ce opereaza dupa criterii stricte de competenta depinde in cele mai multe cazuri de meritul persoanei, indiferent de sex si ca este nevoie de masuri de la baza inspre varf, care sa ajute femeile sa se dezvolte in mod organic, pentru a ocupa pozitii de conducere.
Nu putine sunt vocile critice care sustin ca aceasta initiativa a comisarului european pentru j