Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spune că "băieţii deştepţi" din energie au vrut să îi ofere mită. "Propuneri indecente se fac în România, dar eu nu sunt un pervers", a declarat Borza marţi - seară la Gândul Live (www.gandul.info).
El nu a dorit să ofere detalii privind modalităţile prin care "băieţii deştepţi" au încercat să îi ofere mită, dar a subliniat faptul că "nu se mai poartă cu cash-ul la purtător".
"Nu au fost propuneri concrete, ci nuanţate, indecente", a mai spus el, adăugând că le-a răspuns celor care încercau să îl corupă că "nu se poate" şi că nu a făcut acest lucru niciodată.
Astăzi se judecă recursurile formulate de elveţienii de la Alpiq şi sindicatul Hidrosind la decizia de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, iar în cazul în care Curtea de Apel Bucureşti va admite recursurile, insolvenţa va fi anulată, iar contractele dintre Hidroelectrica şi "băieţii deştepţi" reintră în vigoare. Aceste contracte au adus companiei pierderi de 1,1 mld. euro în ultimii şase ani, spune el.
Remus Borza a fost numit administrator judiciar al Hidroelectrica în luna iunie, după ce compania a intrat în insolvenţă. Decizia de intrare în insolvenţă a fost luată de Consiliul de Administraţie al companiei, care era condus la acea vreme de Remus Vulpescu, fostul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).
Motivul oficial invocat pentru intrarea în insolvenţă a fost situaţia financiară dificilă a companiei, determinată de seceta din ultimul an şi reducerea producţiei de energie, dar şi de "managementul dezastruos".
Principalul scop urmărit prin intrarea în insolvenţă a fost însă rezilierea contractelor cu "băieţii deştepţi", prin care Hidroelectrica vindea începând din 2003 energie electrică sub preţul pieţei unor traderi de energie precum Energy Holding, Alpiq, dar şi uno