Un festival de artă medievală scoate din ruină unicul complex baroc din România - palatul din Avrig, reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal. Ideea organizatorilor e ca participanţii să fie ei înşişi actori ai istoriei, transformându-se pentru o zi în contese ori marchizi.
Idei mari se pot naşte şi într-un oraş mic, precum Avrigul. Doamnă, domnule, poftiţi la palatul de vară al baronului Samuel von Brukenthal! Sunteţi invitaţi la bal. Pentru o zi, renunţaţi la tumultul vieţii cotidiene. De ce să fiţi azi un om stresat, când puteţi fi conte? Doamnă, lăsaţi gătitul şi spălatul, azi sunteţi contesă. Afaceri, griji, nimic nu mai trebuie să conteze în momentul în care veţi deveni marchiz. Nu trebuie decât să faci un singur pas, din stradă, trecând printr-o poartă mică, să intri astfel într-o altă lume, întorcându-te în timp cu 250 de ani. Dacă e să luăm în calcul anul 1762, când s-a început construirea palatului din Avrig.
Aici este unicul complex baroc din România, după cum chiar gazdele ne spun. Laşi în urmă rândul de case de la stradă şi dintr-o dată în faţa ta se deschide un imens parc. Sunt mai mult de opt hectare verzi. Terenul coboară în trepte, ca şi cum ai fi în marginea de sus a unui amfiteatru natural. Scări largi, din piatră, te invită să păşeşti, cu aer regal, spre fântâna arteziană, albastră ca cerul. Vegetaţia bogată şi atent întreţinută îţi va dezvălui peste puţin timp, după ce vei ajunge jos, alt rând de clădiri, impecabile, strălucind în soare. Se spune că aici, cu două secole în urmă, era oranjeria sau locul în care, asemenea unei sere, erau atent îngrijite plantele exotice - portocali, curmali, arbori de cafea. Parcul însuşi era pe atunci organizat în stil imperial. Erau mai multe grădini - olandeză, franceză, engleză -, fiecare cu amprenta câte unui grădinar renumit - artişti aduşi din întreaga Europă. Ferestrele largi