Cu o săptămână înainte de summit-ul Consiliului European la Bruxelles, Madridul şi Parisul au semnat o declaraţie comună, în urma unei întâlniri la nivel înalt la Palatul Elysee. Subiectul: uniunea bancară, aşteptată cu nerăbdare de Spania şi de pieţele financiare, tărăgănată de Germania, din raţiuni politice interne.
Francois Hollande şi Mariano Rajoy au transmis un avertisment cancelarului german, Angela Merkel. "Nu există niciun motiv pentru care cele decise în iunie să nu poată fi puse în aplicare în decembrie", a spus preşedintele socialist francez cu această ocazie. Contextul: Germania doreşte să amâne intrarea în vigoare a autorităţii unice de supraveghere bancară în Europa, primul pas către uniunea bancară completă, până la finele lui 2014. Mai mult, Berlinul vrea limitarea atribuţiilor acestei instituţii la bănci sistemice. Observatorii sunt de părere că astfel, Guvernul se pregăteşte de alegerile parlamentare şi vrea să creeze condiţii propice pentru băncile regionale germane, "Landesbanken", care sunt foarte apropiate de mediul politic regional din Germania.
Spania ar avea o mare problemă în acest caz. Amânarea proiectului de uniune bancară ar provoca mari probleme pe pieţele financiare pentru Madrid, care deja a primit 100 de miliarde de euro, pentru a-şi salva sectorul bancar. Fără un început de uniune bancară (deci mutualizarea datoriilor), Spania ar trebui să garanteze cu fonduri proprii acel pachet de asistenţă, ceea ce ar avea ca urmare o creştere a datoriei sale suverane.
Francois Hollande pare a-şi fi amintit de promisiunile din campanie, unde se erija în apărătorul sudului Europei. El argumentează că economiile europene sunt interconectate şi că probleme în Spania ar putea reprezenta probleme în Franţa, etc.. Hollande pare a fi cedat şi în faţa lobby-iştilor francezi, care cer supraveghere totală a sectorului financiar. Ban