Parlamentarii vor să modifice din nou legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Comisia economică din Camera Deputaţilor a decis deja să ofere un mare avantaj firmelor din PAID: dacă cineva vrea să îşi facă o asigurare facultativă pentru locuinţă, ar fi bine să o facă cu unul dintre asigurătorii membri PAID, altfel trebuie să îşi facă şi una obligatorie. Tot cu cineva de la PAID.
Parlamentul vrea să modifice din nou legea pentru asigurarea obigatorie a locuinţelor. Singura modificare: doar cine îşi face o asigurare facultativă la una dintre firmele de asigurare membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este scutit de obligaţia de a încheia o asigurare obligatorie de 10 sau 20 de euro pe an. Cine vrea o poliţă la alt asigurător, trebuie să încheie, suplimentar, şi asigurarea obligatorie.
Cum s-a schimbat legea de-a lungul anilor
Lansată ca o lege de protecţie socială, Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor a mai suferit modificări de-a lungul timpului.
Iniţial, legea prevedea ca fiecare proprietar din România să îşi asigure locuinţa cu o poliţă obligatorie de la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID-înfiinţat în 2009), în schimbul unei poliţe anuale de 10 sau 20 de euro, în funcţie de tipul construcţiei, care despăgubea până la 10.000, respectiv 20.000 de euro. Poliţa acoperea trei riscuri de dezastre naturale: de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren.
Caracterul social al asigurării constă în faptul că PAID era obligată să asigure toate locuinţele din România, inclusiv cele neasigurabile în mod normal, cum ar fi cele din luncile inundabile, din zone cu risc ridicate de alunecare a terenului, iar proprietarii care nu îşi vedeau locuinţa supusă la niciunul dintre aceste riscuri erau obligaţ