Mo Yan este câştigǎtorul din acest an al medaliei şi al sumei de 1,2 milioane de dolari. Cei care vor sǎ îl citeascǎ în limba românǎ au la dispoziţie cea mai faimoasǎ carte a lui, „Sorgul roşu” (editura Humanitas). Ecranizarea omonimǎ din 1987, regizatǎ de Zhang Yimou, a fost recompensatǎ cu Ursul de aur la Festivalul de Film de la Berlin în anul 1988.
1 /.
Update 2: Romanul „Obosit de viaţă, obosit de moarte” este în curs de apariţie la Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei“, în traducerea lui Dinu Luca şi va fi lansat în luna noiembrie la Târgul Internaţional Gaudeamus 2012.
Ximen Nao, zis şi Ximen Tărăboi, un ţăran înstărit din China, se vede nu doar deposedat de pământurile lui, ci îşi pierde şi viaţa în timpul reformei agrare iniţiate de Mao în China comunistă, la jumătatea secolului XX. În iadul unde este supus la cazne, ţipetele lui îl înduioşează până şi pe regele Yama, stăpânul tărâmului celor damnaţi, iar acesta îi îngăduie lui Ximen să se întoarcă printre cei vii. Însă, pentru a-şi revedea gospodăria, Ximen trebuie să parcurgă un lung şir de reîncarnări: mai întâi măgar, apoi vită de povară, câine, maimuţă, şi tot aşa, potrivit învăţăturilor buddhiste, doar la urmă având şansa de a renaşte ca om. În lungii ani ai vieţilor pe care le trăieşte, Ximen este martorul şi cronicarul unei jumătăţi de secol în China rurală, oglindind chipul unei lumi aparte, în care cei mulţi se văd mereu siliţi să se supună şi să se adapteze în faţa legilor dictate de cei puţini, făuritorii unei Istorii cu chip inuman.
Update.
Mo Yan („Nu vorbi”) este pseudonimul scriitorului Guan Moye. Nǎscut în 1955, în provincia Shandong din estul Chinei, Mo Yan publicǎ prima povestire în 1981 („Chunye yu feifei/ Potopul din noaptea de primǎvarǎ”), potrivit site-ului editurii.În 1985 îi apare prima operǎ de dimensiuni mai mari, „Ridichea strǎvezie/ Toumin