Primul termen în care dosarul ICA se judecă la tribunal a debutat cu o serie de întrebări. În primul rând, niciun jurist de la Agenția Domeniilor Statului și nici de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nu a fost prezent în sala de judecată, fapt remarcat și de judecător. Sursa: CODRIN PRISECARU
În fața acestei situații, magistratul Marino Marin Constantin a cerut, printr-o adresă MADR și ADS să precizeze dacă sunt sau nu parte civilă în procesul ICA, dosar cu o miză de 60 milioane de euro.
La cererea lui Vlad Nicolae Săvulescu, inculpat în dosar, judecătorul a fost de acord, în sensul că trebuie clarificat actul depus de ministerul Agriculturii la termenul anterior. Documentul cu pricina este o adresă prin care MADR susține că nu recunoaște un contabil care a făcut o expertiză în dosar deoarece nu are niciun contract semnat cu respectivul specialist.
”Capcana” lui Băsescu
În aceste condiții, diminuarea sau chiar anularea prejudiciului de 60 de milioane de euro în dosarul ICA cerută de un director din minister nu este deloc clarificată, așa cum au susținut Victor Ponta și Daniel Constantin pe 20 iulie 2010 când au declarat că au dejucat ”o înscenare” a lui Traian Băsescu. Avocatul lui Săvulescu a cerut ca ministerul Agriculturii să ”edifice temeiul juridic în cauză. Ministerul este într-o eroare de drept, atâta timp cât prețul vânzării unui obiectiv nu se varsă la bugetul ministerului Agriculturii ci la bugetul ministerul Finanțelor Publice”. În aceleși timp, același avocat a cerut Săvulescu să fie din nou audiat, având în vedere că s-a schimbat instanța de judecată în urma demisiei din funcția de senator a lui Dan Voiculescu, judecat în acest caz.
Marino Constantin are dubii
La rândul său, avocatul lui Sorin Pantiș a cerut ca mai întâi să se stabilească dacă ministerul Agriculturii sau MFP este îndreptățit să încasez