„Odiseea căpitanului Blood" îl are ca personaj central pe Peter Blood, un medic de origine irlandeză. Prins în mijlocul unei revolte împotriva puterii şi a regelui, Blood este condamnat la sclavie şi „deportat" în Insulele Caraibe.
Alungat pe nedrept din Anglia, Blood este nevoit să apeleze la geniul său tactic pentru a supravieţui. Cartea are o strălucită componentă istorică, surprinzând tumultul bătăliilor navale între spanioli şi englezi.
Rafael Sabatini, autorul cărţii distribuite mâine de „Adevărul", a trăit între 1875 şi 1950 şi a fost un scriitor italo-britanic extrem de popular pentru romanele sale de aventuri şi de dragoste. Sabatini s-a născut la Jesi, în Italia, dintr-o mamă engleză şi un tată italian, ambii cântăreţi de operă.
De la vârsta de 17 ani, viitorul scriitor s-a stabilit în Anglia, la acel moment stăpânind cinci limbi, cărora le-a adăugat rapid engleza, ca a şasea. În mod conştient, a ales să scrie în limba sa adoptată, engleza, pentru că, spunea el, „toate poveştile bune sunt scrise în engleză".
Părintele lui Scaramouche
Primul său roman a apărut în 1902, dar i-a trebuit tânărului scriitor aproape un sfert de secol de muncă grea până la a obţine marele succes, în 1921, cu „Scaramouche", strălucit roman de aventuri plasat în timpul Revoluţiei Franceze, devenit rapid un bestseller internaţional. Succesul mondial a fost repetat, în 1922, cu „Captain Blood" (intitulată şi „Captain Blood His Odyssey"), cartea oferită astăzi de „Adevărul". Autor prolific, Sabatini a continuat să publice o carte nouă aproape în fiecare an, dar, deşi s-a bucurat de o popularitate constantă, nu a mai reuşit să repete uriaşul succes al celor două romane.
Autor a 31 de romane, opt culegeri de povestiri, şase cărţi non-fiction şi o piesă de teatru, Sabatini rămâne şi astăzi popular pentru patru romane din întinsa sa operă: „The Sea Hawk"