Cu alte cuvinte, au găsit USL-iştii o metodă să fenteze FMI-ul şi să protejeze în continuare mizeriile din port. Radu Mazăre îşi trimite parlamentarii cu un nou proiect de lege pentru transferarea acţiunilor Portului Constanţa deţinute de stat către autorităţile locale, menţionând că există voinţă politică în USL, dar şi un acord între el şi premierul Victor Ponta, în acest sens. Prin iniţiativa legislativă a parlamentarilor de Constanţa, se intenţionează ca cele 60% de acţiuni deţinute de stat să fie transferate la administraţiile locale din Mangalia, Năvodari şi Constanţa, în condiţiile în care deja 20% dintre acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa sunt în prezent deţinute de municipalitate, alte 20% de Fondul Proprietatea şi diferenţa de Guvernul României.
Bătălia este dată în subsidiar pe veniturile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, care nu vor mai pleca spre Bucureşti, ci vor ajunge în bugetele locale. Ar însemna, anual, un ajutor către Primăria Constanţa de peste trei milioane de euro, ceea ce ar înseamnă ceva pentru constănţeni dacă aceşti bani s-ar întoarce în investiţii pentru ei.
Referitor la proiectul de privatizare şi asigurare a unui management străin la administraţia portuară, Mazăre lasă să se înţeleagă faptul că în momentul în care acţiunile vor trece la autorităţile locale, Portul va dispărea de pe lista convenită de Guvern cu FMI pentru privatizare.
Probabil a fost uitată guvernarea Năstase, când sub patronajul lui Miron Mitrea la Ministerul Transporturilor una dintre vacile bune de muls a reprezentat-o Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Ambiţiile megalomanice ale PSD au contribuit la „deturnarea", spre finalul anului 2004, a nu mai puţin de 6,3 milioane de euro de la CN APMC, pentru construcţia unei pasarele în zona Cazino din Mama