Scriitorul chinez Mo Yan este laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2012. În vârstă de 57 de ani, Mo Yan este autorul a peste 20 de romane, precum şi al mai multor volume de nuvele şi eseuri. Academia Suedeză îşi motivează alegerea, subliniind că autorul chinez a reuşit o sinteză între tradiţie şi modernitate. Cum se întâmplă foarte des însă în cazul premiilor Nobel pentru literatură, în spatele criteriilor estetice se profilează şi unele considerente geopolitice.
Nimeni nu poate spune că Mo Yan nu are fi un mare scriitor. El este cunoscut pe plan internaţional, în Franţa i-au fost traduse în jur de 15 cărţi, iar criticii îl compară cu William Faulkner şi cu Gabriel Garcia Marquez. Romanele sale sunt o frescă a Chinei contemporane, iar unele dintre temele abordate denotă nu numai pricepere stilistică, ci şi curaj. El a îndrăznit, de exemplu, în romanele sale, să critice corupţia cadrelor comuniste sau cunoscuta politică a copilului unic, promovată de autorităţile de la Beijing. În general, Mo Yan a abordat în cărţile sale o mare varietate de subiecte: de la războiul pentru alungarea ocupantului japonez, până la tortura în China imperială, trecând prin modul barbar în care sunt tăiaţi porcii în ţara sa.
Academia suedeză îl laudă pe Mo Yan pentru "realismul său halucinatoriu", precum şi pentru modul în care a reuşit să vorbească despre lumea contemporană şi despre actualitatea din ţara sa, combinând în scrierile sale teme vechi şi situaţii noi, tradiţiile narative ale Chinei şi o continuă căutare stilistică.
Parcursul biografic al scriitorului este şi el reprezentativ pentru China ultimilor 50 de ani. Născut într-o familie de ţărani, el a cunoscut greutăţile şi sărăcia, a fost marcat de excesele Revoluţiei Culturale şi l-au "salvat" de fapt încorporarea în armată, apoi intrarea în Partidul Comunist... Unii îi reproşează că ar fi devenit