Şeful armatei turce, generalul Necdet Ozel, a trimis un avertisment Siriei anunţând că Turcia va acţiona mai dur împotriva acesteia dacă obuzele siriene continuă să cadă peste graniţă. Va fi oare război între Turcia şi Siria? Analiştii înclină să creadă că nu, deoarece un război cu Siria înseamnă război cu Rusia.
"Am răspuns, dar dacă vor continua, vom răspunde cu o forţă şi mai mare", a declarat Ozel, aflat în vizită în oraşul turc de graniţă Akcakale, în care obuze siriene au ucis cinci civili turci. Ca răspuns, Turcia a bombardat ţinte militare siriene de-a lungul a şapte zile, ceea ce a stârnit îngrijorări că astfel va începe o nouă conflagraţie, scrie The Wall Street Journal. Ozel nu a precizat ce fel de forţe ar putea folosi Ankara, dar parlamentul turc a autorizat săptămâna trecută ofensive militare în ţări străine, inclusiv Siria.
Represaliile luate în considerare de Turcia nu sunt o veste bună pentru aliaţii ţării din Occident. "Turcii au tot dreptul de a se apăra, dar dacă sunt atraşi
într-un conflict mai mare, se vor lupta cu Rusia, nu cu Siria. Trebuie înţeles că Assad (preşedintele sirian - n. red.) este susţinut de ruşi", scrie publicaţia britanică The Daily Squib.
Implicarea Rusiei ar putea adăuga un element nuclear acestui conflict regional şi astfel s-ar contura ameninţarea celui de-al treilea război mondial.
Pericolul că s-ar putea trezi "ursul rus" este un motiv pentru care Occidentul păşeşte cu mare grijă în eforturile de a destabiliza regimul sirian.
O părere populară în Orientul Mijlociu spune că politica externă americană, şi în special cea privitoare la această regiune, stă sub semnul dependenţei Statelor Unite de petrol, mai ales cel produs de ţările arabe. Unii analişti cred că ţiţeiul a fost impulsul implicării militare americane în Kuweit în 1990-1991, în Irak în 2003 şi recent în Libia, notea