Autorităţile de la Ankara se declară dezamăgite de criticile din partea Comisiei Europene în chestiunea aderării Turciei la Uniunea Europeană. În acest timp, ziarul britanic Financial Times scrie că oficialii Uniunii se gândesc să înăsprească procesul de aderare, din cauza recentelor probleme provocate de România.
Turcia şi-a exprimat "o mare dezamăgire" în urma publicării de către Comisia Europeană a unui raport, în care este criticat nivelul insuficient al progreselor înregistrate pe calea aderării la Uniunea Europeană. Cele mai aspre critici se referă la domeniul libertăţilor individuale, transmite Agenţia France Presse. În raportul anual cu privire la progresele în cadrul procesului de aderare a Turciei, Comisia Europeană a criticat un nivel insuficient, în principal în domeniul libertăţilor individuale.
"Numărul ridicat de cazuri şi de anchete privind jurnalişti, dar şi o presiune nejustificată asupra mass-media" continuă să reprezinte o sursă de "preocupare gravă", se arată în raport. Ministrul turc pentru Afaceri Europene a declarat că de vină pentru raportul nefavorabil ar fi Ciprul, stat european care are un diferend teritorial cu Turcia. Ankara refuză să recunoască Ciprul, cu o administraţie ciprioto-greacă, atât timp cât nu este soluţionată împărţirea insulei. La ora actuală, Cipru este ţara care asigură preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene, iar oficialul de la Ankara s-a referit la Cipru ca fiind responsabil de "generalizări periculoase" ce apar, în opinia sa, în raport.
Ministrul turc pentru Afaceri Europene a mai spus că Ankara este mai apropiată ca oricând de standardele Uniunii Europene şi a că Turcia nu are intenţia să abandoneze negocierile de aderare, începute în 2005. Pe acest fond, publicaţia Financial Times scrie că Uniunea Europeană va înăspri procesul de aderare pentru statele candidate, în urma recen