Siria acuză Ankara de piraterie aeriană şi ameninţă că va doborî avioanele Turciei care vor trece prin spaţiul său aerian.
Forţele aeriene siriene au primit joi ordin să intercepteze şi să forţeze pentru aterizare orice avion turc care va intra în spaţiul aerian al Siriei, ca măsură de retorsiune pentru interceptarea şi percheziţionarea aeronavei de pasageri A-320 de către Turcia, scrie presa libaneză, citată de RIA Novosti. Executivul de la Ankara a dispus ca avioanele turce să evite sub orice formă spaţiul aerian al ţării vecine pentru a nu doborâte, transmite Agerpres.
Surse libaneze, apropiate regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad, au declarat că ordinul dat antiaerienei siriene merge până la doborârea avioanelor turce care se vor eschiva de la aterizarea forţată. De asemenea, ministrul sirian al transporturilor, Mahmoud Ibrahim Said, a acuzat joi Turcia de “piraterie aeriană”, relatează televiziunea al-Manar din Liban. Canalul tv libanez l-a citat pe ministrul Said, care a declarat că “acţiunea reprezintă un act de piraterie care contravine tratatelor aviaţiei civile”.
În timp ce diplomaţia rusă a condamnat incidentul şi a declarat că aşteaptă explicaţii de la Ankara, mai ales că diplomaţilor de la misiunea de la Ankara le-a fost interzis accesul la cei 17 rezidenţi ruşi. o serie de experţi de la Moscova l-au catalogat deja ca pe un “demers antirusesc”, care, în opinia lor, va duce la tensionarea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia.
Colonelul (r) Oleg Kulalov, de la Universitatea Militară a armatei ruse, a afirmat că “gestul Turciei a fost într-o oarecare măsură neaşteptat” şi relevă faptul că în guvernul de la Ankara predomină linia unei agravări a relaţiilor cu Rusia privind problema siriană. El a mai presupus că se pare că partea turcă a fost încurajată de declaraţiile recente ale secretarului general al NATO, Anders Fogh Ras