Batalia politica este in toi. In ziua de 9 decembrie, raporturile dintre regimul Basescu si romani vor fi transate. Pentru ca fie castiga USL peste 50 la suta, si atunci Traian Basescu trebuie sa-si ia adio de la putere si, mai mult decat atat, trebuie sa plece acasa, fie USL face un scor mai mic, care ar putea sa revitalizeze, in anumite conditii, regimul. Acest meci dur, dar indispensabil intr-o democratie, se joaca, in mod normal, exclusiv intre competitorii politici. Si atunci intrebarea este de ce se incaiera galeria.
Se bat politicienii. Pentru putere. Si este firesc sa o faca. In toate democratiile, cel mai important obiectiv al unui partid este de a guverna. De a-si pune in practica solutiile teoretice. Acele solutii prin care le-a promis cetatenilor o viata mai buna. In schimb, electorii cred sau nu cred in calitatile unui partid politic ori in calitatile unui parlamentar. Puterea cetateanului este ca in ziua votului sa se pronunte. In favoarea unuia sau altuia. Din aceste milioane de voturi, rezulta castigatori si perdanti. Dupa care incepe un nou ciclu politic.
In campania electorala, partidele politice se confrunta pe scena nationala si chiar se infrunta, aratand acuzator cu degetul unul spre altul si angajandu-se ca vor lucra mai bine decat ceilalti in interesul general. In plan local, acelasi lucru se intampla cu cei care vor candida pentru Senat sau Camera Deputatilor. Mai mult decat in alte state cu o indelungata traditie democratica, dar nu mult mai mult, in aceasta competitie se mai alatura in favoarea unei tabere ori altei tabere casele de presa scrisa ori audiovizuala. Atat in plan national, cat si in plan local, in redactii exista simpatii si antipatii. Care se aduna de-a lungul anilor iar in perioada electorala se manifesta intr-un mod mai evident, mai explicit, prin opiniile exprimate de analisti. Abia in al treilea plan, vin cet