Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a intervenit cu măsuri speciale de limitare a numărului de îmbolnăviri prin rujeolă la şcoala din Izvoarele Sucevei, unde învăţa fetiţa din satul Brodina de Sus care a murit luni din cauza acestei afecţiuni. Directorul executiv al DSP, dr. Ludovic Abiţei, a informat ieri că la şcoala din Izvoarele Sucevei, unde sunt înscrişi 90 de copii, 16 au fost diagnosticaţi în această săptămână cu rujeolă, dintre aceştia 11 fiind izolaţi la domiciliu, iar cinci internaţi în spital. Medicul a precizat că din analizele medicale ale minorilor depistaţi cu rujeolă a reieşit că aceştia au făcut boala deşi erau vaccinaţi împotriva ei. Dr. Ludovic Abiţei a adăugat că în cazul fetiţei decedate analizele serologice au confirmat diagnosticul de rujeolă, iar acum sunt aşteptate rezultatele probelor anatomo-patologice recoltate după deces.
„Nu am mai avut decese prin rujeolă de cel puţin cinci ani”
El a explicat că minora, de asemenea vaccinată împotriva bolii, s-a prezentat la medicul de familie din localitatea de domiciliu în data de 2 octombrie, la cinci zile de la apariţia primelor semne de rujeolă. În data de 3 octombrie, fetiţa a fost internată la Spitalul Rădăuţi, de unde, o zi mai târziu, dată fiind gravitatea situaţiei, a fost transferată la Spitalul Suceava. Aici, copila a fost internată direct la Reanimare, ea fiind diagnosticată cu complicaţii ale rujeolei, respectiv bronho-pneumonie şi miocardită.
„Epidemia de rujeolă care a evoluat în acest an în judeţ era în regres până la momentul apariţiei acestui caz nefericit. Nu am mai avut decese prin rujeolă de cel puţin cinci ani. Potrivit statisticilor, rata cazurilor de rujeolă cu complicaţii soldate cu deces este foarte mică, între 0,5 şi 1%”, a completat şeful Direcţiei de Sănătate Publică.
La şcoala din Izvoarele Sucevei cursurile continuă
Pe d