Un nou tip de vaccin impotriva cancerului cervical a fost pus la punct de cercetatorii de la Inovio Pharmaceuticals.
In loc sa previna infectarea produsa de anumite tulpini de papillomavirus sau HPV, asa cum o face substanta folosita in prezent, vaccinul Inovio este proiectat pentru a sustine sistemul imunitar in a omori celulele cancerigene aparute la femeile deja infectate, potrivit Huffington Post.
Cancerul cervical este al doilea cel mai raspandit tip de cancer de pe glob, 493.000 de noi cazuri aparand anual, dar si 274.000 de decese in aceeasi perioada de timp. In jur de 10-25 de procente dintre femeile care dezvolta leziuni moderate pana la severe in zona cervixului reusesc sa si le trateze singure. Nu se stie clar ce se intampla, dar este posibil ca ele sa aiba un sistem imunitar puternic si niste celule T eficiente, care lupta cu genele responsabile de cancer, precum E6 si E7.
Astfel, oamenii de stiinta au vrut sa creeze o substanta care sa mareasca numarul acestor celule benefice. Echipa a studiat efectele a 3 injectii cu vaccinul respectiv pe 18 femei al caror cancer fusese deja tratat chirurgical. Vaccinul a produs celule T potente in cazul a 14 dintre ele.
Desi nu erau extrem de numeroase, celulele au reusit sa faca lucrul pentru care au fost create, omorand celulele cancerigene.
Nu au existat efecte secundare majore indiferent de dozele administrate, iar pentru ca in peste 90% din cazuri a functionat bine, inseamna ca vaccinul poate fi folosit pentru tratarea cancerului.
Inovio testeaza acum vaccinul pe 150 de femei cu leziuni anterioare netratate pre-canceroase, rezultatele fiind asteptate pana la sfarsitul anului 2013.
Un nou tip de vaccin impotriva cancerului cervical a fost pus la punct de cercetatorii de la Inovio Pharmaceuticals.
In loc sa previna