Ce ii face pe oameni sa fie nemultumiti de tara lor si sa incerce sa-si traiasca viata in strainatate? De cele mai multe ori componenta economica este cea care-i determina pe oameni sa plece in tari straine.
In cele mai multe cazuri, oamenii aleg calea pribegiei pentru a gasi locuri de munca mai bine platite decat in tara de bastina. Iar acest fenomen este la el in Uniunea Europeana, mii de muncitori straini fiind in mai tate tarile. Econtext va prezinta cati muncitori straini sunt in fiecare stat european. Mai precis, care este procentul muncitorilor straini din totalul fortei de munca al fiecarei tari. Asadar, oamenii pleaca pentru ca primesc mai multi bani fata de salariile din tara. Studiile arata ca, la nivel mondial, salariul mediu din tara din care se pleaca este si de zece ori mai mic decat in tarile de destinatie.
Dar sa vedem spre ce tari europene se indreapta cel mai mult muncitorii straini. Potrivit datelor, micul Luxemburg este statul european cu cei mai multi muncitori straini. Mai exact, 45,3% din totalul fortei de munca din Luxemburg este formata din muncitori straini. Unul din doi muncitori din Luxemburg este strain! Pe a doua pozitie, la distanta considerabila de Luxemburg, se afla Cipru. In acest stat, 12,9% din totalul muncitorilor sunt straini.
Tari neatractive
Totusi, nu toate tarile sunt atat de ravnite. Spre exemplu, tarile din Europa de Est nu stau atat de bine la acest capitol. Motivul e clar: salariile mai mici! Iar Romania nu face nota discordanta! Romania se situeaza la coada clasametului in topul celor mai atractive tari pentru muncitorii straini. Doar Bulgaria sta mai prost decat Romania. Vezi cati muncitori straini sunt in Romania si in fiecare stat european:
Ce ii face pe oameni sa fie nemultumiti de tara lor si sa incerce sa-si traiasca viata in strainatate? De cele mai multe ori componenta economi