Creşterea preţurilor la alimente a determinat o răbufnire a inflaţiei în luna septembrie, rata anuală urcând la 5,3%, peste estimările celor mai mulţi analişti. Rata lunară a inflaţiei a fost în septembrie de 1,2%, mai mult decât dublă faţă de aşteptări, în condiţiile creşterii preţurilor la alimente cu 2,3% - cea mai mare creştere lunară din ianuarie 2003, după cum remarcă analiştii.
Şi inflaţia din zona euro a crescut în septembrie la 2,7%, în principal din cauza scumpirilor la produse alimentare şi energie. Explozia inflaţiei anulează practic orice şansă ca inflaţia să se mai încadreze în ţinta BNR, de 3% plus/minus un punct procentual. De altfel, banca centrală a reuşit să atingă obiectivul de inflaţie doar de două ori - în anii 2006 şi 2011 - de când a adoptat strategia de ţintire a inflaţiei ca principal obiectiv monetar în august 2005. Însă nu doar BNR a ratat ţinta de inflaţie, ci şi alte bănci centrale.
Analiştii explicau încă din vara anului 2008 că eficienţa ţintirii inflaţiei va fi testată de criza financiară internaţională din cauza amplitudinii fără precedent a şocurilor sub forma scumpirilor. Şi, într-adevăr, lupta cu preţurile a devenit mult mai dură pe fondul crizei, a scumpirii explozive a petrolului şi a altor materii prime. Pe lângă ţinta de inflaţie, BNR a avut de acomodat obiective uneori contradictorii legate inclusiv de politica de curs de schimb şi de reglementările în domeniul creditării.
Măsurile de relaxare cantitativă adoptate de BCE şi Fed în contextul crizei internaţionale pentru a calma pieţele şi pentru a câştiga timp şi spaţiu de manevră în lupta cu tensiunile financiare, economice şi sociale din zona euro şi SUA au avut efecte pozitive asupra pieţelor financiare. Însă redresarea economiilor este lentă, iar inundarea pieţelor cu lichidităţi aduce riscul creşterii inflaţiei.
În aceste condiţ