Jan Pricop, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor KD Investments, se aşteaptă ca SIF-urile să fie cap de afiş în ultimul trimestru al anului şi ca evoluţia acestor acţiuni să fi alimentată de achiziţiile făcute de acţionari pentru preluarea controlului.
În primele nouă luni, acţiunile celor cinci SIF-uri au crescut cu până la 31%, fiind principalele contributoare la performanţele pe care le-au înregistrat fondurile de acţiuni în acest an. Avansul este pe creşterea de 8,9% raportată de indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la BVB.
Evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-urilor a fost sprijinită de achiziţiile făcute de investitori ca urmare a ridicării pragului de deţinere de la 1% la 5% din capital, dar şi de încercările de a prelua controlul şi de a înlocui vechile conduceri ale SIF-urilor. La SIF Muntenia are loc cea mai acerbă luptă între acţionari şi vechea conducere.
"Ne putem aştepta ca investitorii să cumpere în continuare acţiuni la SIF-uri pentru a-şi consolida poziţiile şi pentru a reuşi să îşi impună punctul de vedere în managementul acestor societăţi. Acest fapt ar putea menţine cotaţiile SIF-urilor la acelaşi nivel sau chiar să le împingă în faţă în ultimul trimestru", a spus Jan Pricop, preşedintele societăţii KD Investments şi administratorul celui de-al doilea fond de acţiuni ca mărime din piaţă.
La finalul primul semestru, KD Maximus avea investiţii circa 3,3 milioane de lei în acţiunile celor cinci SIF-uri, sub valoarea de 8,2 milioane de lei a plasamentelor în companiile străine.
KD Maximus se numără printre fondurile de acţiuni care au ieşit pe pieţele externe în căutare de oportunităţi. Cele mai mari investiţii străine ale fondului sunt în acţiunile companiei ruseşti Gazprom, care au atras 7,82% din activele de 30 milioane de lei ale fondului, şi acţiunile băncii ruseşti Sberbank care