Cum orice injecţie de capital ar ajunge invariabil la creditori, Guvernul vrea să înfiinţeze o nouă societate prin care să asigure atât fonduri pentru furnizori şi repornirea combinatului, cât şi banii pentru plata salariilor.
"Orice leu pe care am vrea să-l dăm pentru plata salariilor şi pentru repornirea combinatului este imediat luat de unul dintre creditori. Aşa încât trebuie să găsim soluţia juridică prin care, când dăm acel împrumut de salvgardare sau când băncile ar fi dispuse să crediteze din nou, să nu plece imediat banii din contul Oltchimului către vreunul din creditoriø, spunea ieri Victor Ponta. Varianta de ultimă oră a constituirii unei umbrele juridice provizorii pentru combinat pare oricum mai realistă decât speranţa ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, care declara luni că „Oltchim îşi va relua activitatea în 30 de zile, iar salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la datornicii săi". Asta pentru că ponderea creditorilor Oltchim o depăşeşte net pe cea a debitorilor, combinatul având în prezent datorii de 580 milioane euro (113 milioane euro către AVAS - fără dobânzile aferente de 131 milioane euro,149 milioane către Electrica, 23 milioane euro către CFR Marfă, 18 milioane euro către CET Govora etc., la care se adaugă datorii către bănci de 140 milioane euro: cele mai mari la BCR - 72 milioane euro, 35 milioane la Banca Transilvania, 11,5 milioane euro la CEC).
Până la o nouă încercare de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut de până la 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 de zile.
Ajutoare sociale, condiţionate
Cum salariile restante nu intră deocamdată în combinat din cauza creditorilor care au demarat executarea silită, Guvernul a mai decis